Facebook noscript imageHaugland (KD): Sverige kan inte vara hela världens samvete
Fokus
Haugland (KD): Sverige kan inte vara hela världens samvete
Filip Haugland vill se avslag på asylansökningar som norm. Foto: EPP
Filip Haugland vill se avslag på asylansökningar som norm. Foto: EPP

Riksdagskandidaten Filip Haugland (KD) menar att Sverige behöver en så kallad asylpaus. När han nyligen föreslog det i en debattartikel i Göteborgs-Posten fick han en del mothugg – ofta från andra kristdemokrater. ”Jag driver en annorlunda linje än den officiella partilinjen”, säger han till Bulletin.

– Reaktionerna är inte förvånande, men dessvärre har vi en verklighet att förhålla oss till.

Så svarade kristdemokraten Filip Haugland, kandidat till riksdagen 2022, till den kristna tidningen Dagen om reaktionerna efter hans debattartikel i Göteborgs-Posten i början av augusti.

I debattartikeln föreslår Filip Haugland bland annat en så kallad ”asylpaus”, något som han menar skulle fungera som ett andningshål för Sverige, och erbjuda möjligheten att under tiden rätta till landets problem.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge i Sverige, med flera utmaningar – som gängkriminalitet, hedersvåld, islamism – som jag menar är migrations- och integrationsrelaterade, säger Filip Haugland till Bulletin.

Läs även: Wallmark (M): Omvärlden behöver vara redo för afghaner som flyr Afghanistan

Filip Haugland påpekar att det under sommaren har släppts flera rapporter som belyser allvarliga rikstäckande problem. Rapporterna talar om att Sverige har det dödligaste skjutvapenvåldet i Europa, att allt fler flickor och unga kvinnor skickas på resor till ursprungsländerna för att giftas bort, och att Sverige har haft näst högst antal terrorresenärer i Europa.

– Detta kräver ganska drastiska lösningar, säger han och fortsätter:

– Vi måste få till omedelbara utvisningar för de gängkriminella som inte är svenska medborgare. När det kommer till hedersvåld så har mitt parti föreslagit att hedersbrott måste införas som en särskild kategori i brottsbalken. När det kommer till islamismen måste vi stänga igen bidragskranen till organisationer som har islamistiska värderingar. Detta är en uppsättning åtgärder som jag menar måste till parallellt med en asylpaus.

Tog en paus från tjänsten

Filip Haugland är uppvuxen i och runt Göteborg. Sedan hösten 2018 har han varit kanslichef hos Kristdemokraterna i Europaparlamentet, först hos Anders Sellström
och sedan valet 2019 hos David Lega.

Men samma dag som hans debattartikel publicerades i GP skrev Filip Haugland senare på sin Facebook att han skulle ta en paus från sin tjänst, något som kollegan och Europaparlamentarikern David Lega kommenterade i Dagen:

– Jag och mitt parti värnar ju i alla lägen asylrätten. Då blir det svårt att dagligen arbeta med någon som driver en annan linje, sa David Lega till Dagen.

Du fick ta en timeout efter debattartikeln. Kan du berätta vad som hände?

– Det klokaste för mig nu var att ta en paus för att fokusera på min kandidatur till riksdagen under en period. Jag inser att det tajmade med min debattartikel men det är en sammanvägd bedömning i vänliga ordalag och utan någon schism mellan mig och David Lega, säger Filip Haugland och fortsätter:

– David Lega och jag har jobbat nära varandra i 2,5 år. Vi trivs bra ihop och delar de problembeskrivningar som jag redogjorde för i min artikel. Däremot så har vi olika syn på lösningarna.

Läs även: Migrationsverkets interna rapport: Många uppehållstillstånd beviljas felaktigt

Bland de röster på Facebook som var kritiska till Filip Hauglands debattartikel fanns det många andra partikamrater. En del anklagade hans debattartikel för att ha ett för hårt tonläge och för att representera en annan ”människosyn” än den KD står för.

En del kristdemokrater anser att det är en skyldighet att ta emot människor i nöd. Vad anser du om det?

– Om man betraktar detta som en skyldighet så har Sverige levt upp till den skyldigheten många gånger om. 2015 tog vi emot klart flest migranter per capita i hela Europa. Men nu måste vårt samhälle få andrum och tid att läka, och våra välfärdssystem tid att återhämta sig, säger Filip Haugland.

– Till dem som inte delar min syn på saken skulle jag vilja ställa frågan: Hur många människor på flykt har ni välkomnat i era hem? Jaså, ”bara” en? Varför inte 100? Varför inte 1 000?

Driver en annan linje

David Lega sa till Dagen att ”mitt parti värnar i alla lägen asylrätten”. På KD:s hemsida står det att ”Kristdemokraterna strävar efter en migrationspolitik som värnar om öppenhet och respekt för asylrätten”. Driver du en annan linje än KD?

– Ja, det gör jag. Det måste man väl säga. Sedan ska jag säga att jag i grunden är en försvarare av asylrätten. Jag förespråkar inte på något sätt ett asylstopp utan det är en paus. Det är inte samma sak. Men visst, jag driver en annorlunda linje än den officiella partilinjen, säger Filip Haugland.

Filip Haugland säger att han inte är emot att människor ska få fly till ett land, söka asyl och få sin sak prövad. Av den anledningen är han inte emot asylrätten i sig.

– Där har jag svårt att hålla med dem som säger att jag inskränker asylrätten. Jag menar att jag inte gör det. Däremot är det ingen rätt att per automatik få asyl beviljad i Sverige.

Så då är du inte emot asylrätten. Då driver du ju samma linje som KD.

– Jag anser att avslag ska vara norm. Har man den tillämpningen som norm sänder vi en signal utåt om att i Sverige avslås alla asylansökningar. Att avslag ska vara norm är inte partilinjen.

Varför just en asylpaus? De flesta som migrerar till Sverige i dag är anhöriginvandrare.

– Mitt partis syn på anhöriginvandring är något jag i grunden delar värderingarna kring. Det är självklart att man ska ha rätt att återförenas med sin familj. Dock skulle ett asyltryck på noll även drastiskt minska anhöriginvandringen till Sverige, vilket vore bra.

Du säger att det ska handla om en tillfällig paus. När skulle man då börja släppa in människor igen?

– Det är svårt att kvantifiera, men när det till exempel kommer till gängkriminalitet måste de ansvariga myndigheterna, med Polismyndigheten i spetsen, ta tillbaka våldsmonopolet från den organiserade brottsligheten. Där upplever jag inte att polisen är just nu. Den dagen man har börjat se positiva tecken kan man ha en upprättad diskussion igen, säger Filip Haugland.

Amnesti en ”dålig idé”

I dagarna har det varit många diskussioner om det förvärrade säkerhetsläget i Afghanistan efter talibanernas övertagande av landet, och om en eventuell ny flyktingvåg till Europa därifrån.

Medan statsminister Stefan Löfven har sagt till Dagens Nyheter att Sverige inte ska tillbaka till samma nivåer som under flyktingkrisen 2015 har MP-språkröret och vice statsminister Per Bolund i Expressen öppnat för en amnesti för afghanska flyktingar i Sverige. Detta vänder sig Filip Haugland emot.

– Det är varken beundransvärt eller önskvärt för Sverige att vara hela Europas och hela världens samvete. Det tror jag är den viktigaste lärdomen att ha med från 2015. Det kan inte vara så att alla de som flyr från Afghanistan ska och kan komma till Europa, säger han.

Läs även: Skogkär: Asylinvandringen från Syrien blev inget kompetensregn

Filip Haugland anser att en generell amnesti för de afghaner som finns i Sverige vore en ”väldigt dålig idé”.

– Vi kan inte ha en princip där vi har en generell amnesti eftersom det blir ett sluttande plan. Vi skulle skicka en signal om att Sverige är en fristad, vilket i förlängningen skulle leda till ett ökat tryck till landet.

Kan man säga att du, inför riksdagsvalet, håller på att positionera dig i det som man skulle kunna kalla för en ”hård linje” i migrationsfrågan inom KD?

– Naturligtvis är det ett positionerande inför den internpolitiska process som ska leda till förslag på namnlistor inför kommande val. Men när jag skrev den här debattartikeln så var det inte för att positionera mig utan för att jag faktiskt tycker att det är de åtgärder vi måste genomföra.

Hur kommer det sig att KD är rätt parti för dig när du skiljer dig från partilinjen i en sådan viktig fråga som migrationen?

– För att jag är kristdemokrat. För att jag till fullo delar partiets syn på det okränkbara människovärdet som vi har att försvara. Och på förvaltarskapet – att vi ska lämna ett bättre Sverige till våra barn och barnbarn, säger Filip Haugland och fortsätter:

– Jag håller med mitt parti i den överväldigande majoriteten av alla sakfrågor. Och även om vi inte har talat om en asylpaus så har partiledningen ändå varit tydlig med att det krävs en 70-procentig minskning av asyltrycket till Sverige, för att ligga på en nordisk snittnivå. Jag står fullt bakom Ebba Busch och riktningen mot en fortsatt human men betydligt stramare migrationspolitik.

Läs även: Tobé (M) om EU:s migration: ”Viktigast är att få kontroll vid gränsen

Läs även: Charlie Weimers (SD): Migrationstrycket kommer att tvinga fram nya asylsystem

Ana Cristina Hernández

Reporter på Bulletin. Har tidigare skrivit om näringsliv och politik för Svenskt Näringslivs redaktion.