Facebook noscript imageJulkalender: M utmanade S i Natofrågan – NEJ blev ja
Fokus
Julkalender: M utmanade S i Natofrågan – NEJ blev ja
Amerikanskt krigsfatyg i Stockholm, Ukrainas ambassadör i Stockholm och moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Tomas Hedlund
Amerikanskt krigsfatyg i Stockholm, Ukrainas ambassadör i Stockholm och moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: Tomas Hedlund

Det är december och undertecknad har gått igenom de publikationer som fått mest uppståndelse i Bulletin under 2022. Den ryska invasionen i Ukraina fick inte bara stora delar av världen att förskjuta Ryssland – Sverige tvärvände i Natofrågan som S var tvungna att agera i för att det inte skulle bli en valfråga. Detta är lucka sex i Bulletins Julkalender.

Sedan Sovjetunionen och kommuniststyret i Östeuropa fallit anordnades 1994 en konferens i Budapest. Där skrev Ryssland under ett ickeangreppsavtal med bland andra Ukraina. Något som Ryssland bröt för första gången 2014 när de annekterade delar av landet.

Ukrainas folk chockade världen med sin stridsvilja och det kom snabbt rapporter om att de stod emot ryssen, bland annat slog de ner en rysk stridsvagnsbataljon och eliminerade en hög rysk militärchef.

Vänsterpartiet visade ingen förbrödring med det ukrainska folket, utan motsatte sig kraftigt att Sverige skulle skicka vapen till Ukraina.

”Vänsterpartiets riksdagsledamöter ska följa de beslut som fattas av partistyrelsen och det som slås fast i partiprogrammet”, skrev V-toppen Hanna Gunnarsson på Twitter.

Något senare tvingade opinionen Vänsterpartiet att svänga i frågan.

Nato blev aldrig en valfråga

I mars seglade ett svenskt medlemskap i Nato upp som en potentiell valfråga. Så sent som i november proklamerade försvarsminister Peter Hultqvist att Sverige inte skulle gå med i Nato så länge han var försvarsminister. Nu fick han visserligen rätt, men under hans tid som minister lämnades medlemsansökan in. Detta trots att även statsminister Magdalena Andersson ansåg att det skulle äventyra säkerheten i stället för att stärka densamma.

– En Natoansökan nu skulle ytterligare destabilisera den här delen av Europa, sa Andersson då.

Moderaternas Ulf Kristersson kontrade med att de skulle lämna in medlemsansökan vid en valseger, det fick Socialdemokraterna att välja inriktning. Även Sverigedemokraterna svängde under våren i frågan om Natomedlemskap. Nu skulle svensk militärbudget snabbt upp i Natonivå, två procent av BNP.

Urval av Natoartiklar i mars

* Amerikansk jagare i hamn i Stockholm: ” USA signalerar att de är partner med Sverige”
* Ryssland pressat: ”Sverige attackeras inte nu”
* Gudmundson: Nej till folkomröstning om Nato
* Vice talmannen utbuad på fredsdemonstration: ”Vänta till valet”
* Rysk utrikesexpert diskuterar öppet ockupation av Gotland

Fler luckor

1 december
2 december
3 december
4 december
5 december

Tomas Hedlund