Facebook noscript imageNordling: Nya Novus – kan högern vinna 2022?
Danne Nordling
Krönikörer
Nordling: Nya Novus – kan högern vinna 2022?
Sabuni och Bolund leder partier som kan avgöra valet 2022. Foto: Stina Stjernkvist/Claudio Bresciani/TT
Sabuni och Bolund leder partier som kan avgöra valet 2022. Foto: Stina Stjernkvist/Claudio Bresciani/TT

Nya opinionsundersökningar ger vid handen att det rödgröna blocket leder. Mycket hänger på vad som händer med L i valet, men helt avgörande är hur det går för MP. Danne Nordling analyserar läget.

Kan det bli maktskifte 2022? Den nya opinionsundersökningen från Novus visar visserligen att de rödgröna får 50,6 procent av väljarsympatierna mot 47,8 procent för högeroppositionen. Bilden bekräftas i stort av den mera otillförlitliga Demoskop-undersökningen (i AB) som helt gjorts efter statsministeromröstningen. Där får de rödgröna 50,0 procent mot oppositionens 48,3. Men det finns ett scenario som pekar i motsatt riktning vad gäller mandatfördelningen.

Av tabellen nedan kan man kanske dra slutsatsen att det är bråkmakarna i Riksdagen som förlorat sympatier hos väljarna, möjligen med undantag för Moderaterna. Däremot har Socialdemokraterna vunnit stort genom att Stefan Löfven valde att avgå som partiledare och att efterträdaren Magdalena Andersson lyckats framstå som en sympatisk men ändå bestämd statsminister och partiledare.

Enligt Novus kommer en hel del av vinsterna från tidigare moderatsympatisörer. De har tydligen glömt att hon sakpolitiskt haft ansvaret för den tunga delen av regeringens politik som finansminister i sju år. Vissa bedömare menar dessutom att Moderaterna hamnat i skymundan i det politiska spelet under turbulensen i november. Det återstår att se huruvida M kan vinna på t ex den misskötta energipolitiken och kärnkraftsfrågan. (Demoskop ger dock mindre vinster till S och mindre tapp för M.)

Läs även: Skogkär: Valrörelsen börjar nu och den blir inte vacker

Källa: Novus 8 nov - 5 dec -21

Vi kan notera att Vänsterpartiet inte tycks ha kunnat profitera på att fortsätta att tuffa till sig mot Socialdemokraterna med hot om att inte rösta på Magdalena Anderssons budget. Istället har de f d kommunisternas parti förlorat 1,2 procentenheter av sympatierna vilket utgör 12 procent av V:s väljarstöd. Till skillnad från sommarens debacle om misstroendeomröstningen tycks väljarna nu ogilla bråkmakare i politiken.

Till en del kan aversionen mot bråkmakare också gälla Miljöpartiet. Detta parti har fått vidkännas en strukturell minskning av sympatierna samtidigt som klimatfrågan och klimatmötet i Glasgow dominerat i medierapporteringen. Men enligt Novus skedde en liten (inte statistiskt säkerställd) upphämtning när MP lämnade regeringen. Här återstår eventuella effekter från den pågående krisen för elförsörjningen och MP:s roll i nedläggningen av fyra kärnkraftsreaktorer enligt en redogörelse i Expressen. Kommer högeroppositionen att driva denna fråga mot MP?

Läs även: Valmyndigheten: Risk att valet 2022 inte blir av

För Centerpartiet är både Novus-undersökningen och Demoskop en kalldusch. Partiet tappar 1,0 respektive 1,2 procentenheter vilket motsvarar 13 respektive 14 procent av sympatisörerna. ”Den breda mitten” är tydligen inte något som appellerar till väljarna. Och det uteblivna stödet för en budget som i praktiken förhandlats fram med hjälp av Vänsterpartiet vann inte heller någon anklang, vilket är illavarslande. Väljarna gillar helt enkelt inte dem som framstår som bråkmakare trots motståndet mot vänstern.

Om undersökningarnas siffror står sig fram till nästa val borde det betyda att Liberalerna kan ta farväl av det lilla hoppet om stödröster från M. När M blir mindre och riskerar att bli omsprunget av SD har partiet inte råd att umgås med tankar om ett mera organiserat stöd för L som framstår som alltmer osäkert vad gäller risken för bortkastade röster. Den mer sannolika utvecklingen är istället att de mera förnuftiga L-väljarna överger partiet till förmån för KD eller M. Om vi räknar med att den dogmatiska kärnan i L utgör 1,5 procent av väljarna skulle högeroppositionen kunna få ett tillskott med 1,4 procentenheter och uppnå siffran 49,2 procent i Novus.

Den kritiska frågan är slutligen vad som händer med sympatisörerna för MP. Å ena sidan kan partiet hoppas på stödröster från V och S. Å andra sidan kan det bristande stödet fortsätta och därmed avhålla eventuella stödröstare från att riskera att kasta bort rösterna. Om MP skulle få sina 3,7 procent enligt Novus skulle de rödgröna totalt bara uppnå 46,9 procent och ett regimskifte bli följden. Detta skulle också bli resultatet om någon procentenhet av MP-sympatisörerna övergav MP för att inte kasta bort rösterna. Men om en större del röstade på t ex V är risken stor att de ”rödröda” vinner valet 2022 med minsta möjliga marginal.

Läs även: Nordling: Miljöpartiet kan bli ett sänke i valrörelsen

Det viktiga för högeroppositionen är uppenbarligen att framhålla Miljöpartiets destruktiva inflytande på både energipolitiken och på frågor som lag och ordning samt migration och integration. Om MP åker ut får vi ett scenario som innebär regimskifte.

Samtidigt ger det incitament för S att försöka rädda kvar MP i riksdagen. Och hur ställer sig V till att försöka rädda MP?

Danne Nordling
Nationalekonom och fri debattör

Danne Nordling

Nationalekonom och fri debattör