Den totala arbetslösheten minskar något – men det är en effekt av att restriktionerna nu lättar, enligt Arbetsförmedlingen. Den allvarliga arbetslösheten, långtidsarbetslösheten, biter sig fast. Enligt Edward Hamilton (M) är det ett resultat av misslyckade och dyra arbetsmarknadsåtgärder under ett decennium – signerade både röd och blå politik.
Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka, visar senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen. Även om antalet arbetslösa totalt minskar och hamnar på knappt 400 000 inskrivna, så växer fortfarande antalet långtidsarbetslösa och uppgår i dag till 188 000 personer. Av dessa har mer än hälften varit utan arbete i mer än två år.
Att korttidsarbetslösheten minskar just nu beror bland annat på beskedet om kommande lättade restriktioner, enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
– Regeringens besked om att många restriktioner tas bort från och med 29 september stärker återhämtningen på arbetsmarknaden ytterligare. Framför allt inom de branscher som varit särskilt drabbade av restriktionerna såsom kultur-, hotell- och restaurangbranscherna, säger Annika Sundén i pressmeddelandet.
Ökningen är väntad
Det är alltså i huvudsak personer som före pandemin hade arbete, som nu återfår sina jobb. Men tudelningen på arbetsmarknaden blir tydligare. Andelen långtidsarbetslösa av samtliga inskrivna arbetslösa ökar och närmar sig 50 procent, enligt pressmeddelandet.
– Det är tydligt att återhämtningen inte kommer alla till del. Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast. Fler än hälften av de långtidsarbetslösa har varit arbetslösa två år eller längre och har en svag konkurrensförmåga, exempelvis saknar gymnasieutbildning, är äldre eller utomeuropeiskt födda, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen uppger vidare att de lägger stor kraft på att rikta resurserna till just den grupp som står längst från arbetsmarknaden.
En rad misslyckade reformer
Men Edward Hamilton, tidigare arbetsmarknadsexpert vid Svenskt Näringsliv, numera riksdagskandidat för Moderaterna, är inte imponerad. Majoriteten av de arbetsmarknadsåtgärder som har genomförts de senaste åren har inte visat några imponerande resultat – oavsett vilken regering som har sjösatt dem.
– Det senaste decenniet har en rad partsinitiativ sjösatts för att råda bot på arbetslösheten, men samtliga med bristande utfall. Reformerna har applåderats vid presskonferenser och vid seminarier i Almedalen, men vid en närmare granskning framkommer bilden av orealistiska mål, dyra projekt och volymer som aldrig når förväntningarna, säger Edward Hamilton.
30 000 utlovade yrkesintroduktioner blev 300
Han anser att det finns otaliga exempel på misslyckade och missriktade satsningar. Inte minst dem han kallar de ”extremt dyra extratjänsterna”, men väljer här att lyfta fram tre andra.
– Alliansregeringen presenterade den så kallade yrkesintroduktionen i Almedalen 2012. Yrkesintroduktionsanställning innebar att arbetsgivarna skulle låta anställda utbildas under arbetstid och riktades främst mot ungdomar. En 25-procentig sänkning av ingångslönen accepterades. Alliansregeringen utlovade 30 000 platser och LO lovade ännu fler. Men det blev endast 1 000 platser som mest. I dag finns knappt 300 deltagare, säger Edward Hamilton.
Snabbspåret blev för krångligt
Ytterligare en satsning som floppade var snabbspåret, menar han. Snabbspåret presenterades av regeringen Löfven hösten 2015. Tanken var att snabbt få ut nyanlända i arbete, samt fylla vakanser i bristyrken. Insatsen hyllades av parterna.
– Problemen uppstod tidigt. Det visade sig vara för krångligt för arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen misslyckades med att anvisa rätt personer. Det blev även krångel vid valideringen. I september 2019 fanns endast 429 personer i snabbspår. Arbetsförmedlingen har nu slutat att redovisa statistiken, säger Edward Hamilton.
Ylva Johanssons paradprojekt: Några hundra jobb
Traineejobben var Socialdemokraternas viktigaste reform och presenterades av dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) för att förbättra ungdomars inträde på arbetsmarknaden inför valet 2014.
– Ylva Johansson reste land och rike runt för att lansera satsningen och utlovade 32 000 traineejobb. Utfallet? Endast några hundra traineejobb skapades, innan satsningen lades ner hösten 2017.
Edward Hamilton vill rikta strålkastarljuset på finansminister Magdalena Andersson (S) som nu i flera distrikt inom Socialdemokraterna framhävs som den kandidat som bäst ska axla statsministerposten efter Stefan Löfven.
”Även Magdalena Anderssons misslyckande”
– Den misslyckade arbetsmarknadspolitiken har också varit Magdalena Anderssons politik.
– På Magdalena Anderssons linjetal på Socialdemokraternas kongress 2013 raljerade hon över den dåvarande regeringens misslyckande. Hon sa då att nästan 400 000 personer var arbetslösa. I dag är det ännu fler och vi ligger bland de sämsta länderna i Europa vad gäller arbetslöshetsstatistiken, säger Edward Hamilton.
Läs även: Bokslut över Löfvens arbetspolitik: Skulle bli bäst i EU – blev tredje sämst
Läs även: Nattsvart framtid för asylinvandrare på svenska arbetsmarknaden
Läs även: Dahlman: Inga skäl att tjoa över arbetsmarknaden, Nordmark (S)
Läs även: Rödgröna vill dölja nyanländas arbetslöshet
Läs även: Oroande att regeringen vilseleder om invandrarnas arbetslöshet