Statsvetarprofessorn Minxin Pei skriver om hur Kina skadar sin tekniksektor med plötsliga och godtyckliga åtgärder.
Den här artikeln finns också på engelska. If you want to read it in English, click here.
CLAREMONT, KALIFORNIEN – Amerikanska politiker från båda partierna i kongressen är oroliga över att Kina håller på att överta USA:s position som världsledare inom vetenskap och teknologi. I en sällsynt uppvisning av tvärpolitiskt samförstånd antog i början av juni den normalt så låsta senaten ett lagförslag om att investera nästan 250 miljarder dollar (ungefär 2 150 miljarder kronor) under det kommande decenniet med syfte att främja spjutspetsforskning. Men lagstiftarna kanske oroar sig i onödan, då den kinesiska regeringen verkar göra allt i sin makt för att förlora den teknologiska kapplöpningen med USA.
Det senaste exemplet på Kinas benägenhet till självskadebeteende är de plötsliga och godtyckliga åtgärder som dess myndighet för cyberrymden (CAC) vidtog mot Didi Chuxing, ett appbaserat företag för taxi- och samåkningstjänster som nyligen drog in 4,4 miljarder dollar (38 miljarder kronor) när det introducerades på New York-börsen. Den 2 juli, bara två dagar efter Didis framgångsrika börsintroduktion, som värderade företaget till mer än 70 miljarder dollar (600 miljarder kronor), tillkännagav CAC, en avdelning inom Kinas styrande kommunistparti (KKP) som är förklädd till en statlig myndighet, en granskning av företagets datasäkerhet. Två dagar senare beordrade CAC plötsligt att Didi skulle tas bort från appbutiker, vilket ledde till att nästan en fjärdedel av företagets marknadsvärde försvann.
KKP:s tillslag mot Didi under förevändning av datasäkerhet verkar bara vara början på en bredare anslagen kampanj för att hävda sin kontroll över Kinas blomstrande tekniksektor. Den 9 juli chockade CAC teknikentreprenörer och deras västerländska investerare ytterligare med ett officiellt tillkännagivande om att alla företag som har data från mer än en miljon användare måste genomgå en säkerhetsgranskning innan de kan noteras på utländska börser. När den nya politiken väl har genomförts till fullo kan den hindra kinesiska teknikföretag från att få tillgång till utländskt kapital.
Läs även: Hur kommer den digitala valutan att förändra Kina?
Ironiskt nog har USA:s Kinahökar länge drömt om att åstadkomma just detta. I december förra året antog kongressen en lag som gör det möjligt att avnotera kinesiska företag från de amerikanska börserna om de inte uppfyller de amerikanska revisionsstandarderna. Nu verkar det som om kongressen inte hade behövt bekymra sig om detta. Dess antagonist, KKP, kommer framöver att göra samma jobb fast mycket effektivare och mer grundligt.
Varje så kallad granskning av datasäkerheten som utförs av en hemlighetsfull partibyrå med begränsad teknisk expertis, utan rättsligt ansvar och som endast svarar gentemot sina politiska herrar, kommer att skapa ytterligare ett oförutsägbart regleringshinder som kommer att avskräcka de flesta, om inte alla, utländska investerare. Eftersom utländska finansiärer av kinesiska nystartade teknikföretag vanligen planerar att tids nog avveckla sina investeringar genom en utländsk börsnotering – helst i New York – kan möjligheten att en KKP-avdelning skulle ha vetorätt över framtida börsnoteringar göra dem mycket tveksamma till att investera.
Utländska investerare, vanligtvis väletablerade riskkapitalföretag, bidrar inte bara med välbehövlig finansiering, utan också med värdefull expertis och modern företagsstyrning, något som är avgörande för att nystartade teknikföretag ska lyckas. Nästan alla de dominerande kinesiska teknikjättarna, inklusive Alibaba, Tencent och Baidu, var beroende av utländsk finansiering för att växa till spektakulärt blomstrande företag. Om KKP hade krävt en liknande översyn av datasäkerheten för två decennier sedan så skulle ingen av dessa ha funnits – och Kinas tekniklandskap skulle i dag vara ödsligt.
Läs även: Kinas trebarnspolitik räcker inte
CAC:s ingripande mot Kinas mest framgångsrika teknikföretag grundar sig inte i en oro för datasäkerhet. Kinas övervakningsstat erbjuder inte sina medborgare någon datasäkerhet eller integritet att tala om. Och med tanke på att Kinas lag om datasäkerhet redan kräver att alla teknikföretag lagrar sina data inom landets gränser, så är regeringens oro för en potentiell dataläcka från en taxi- och samåkningsplattform som Didi, knappast skäl nog för radikala regeländringar och godtyckliga restriktioner. Små ändringar i regelverket skulle vara mer än tillräckliga för att lösa beslutsfattarnas legitima oro för den nationella säkerheten.
Men utländska investerare som hoppas att de kinesiska ledarna ska inse sitt misstag och lägga om kursen bör tänka om. Att ta livet av hönan som värper guldäggen verkar vara en KKP-specialitet. Faktum är att varken Didi eller Alibaba – som i april fick en rekordhög kartellbot på 2,8 miljarder dollar (25 miljarder kronor) av den kinesiska regeringen – ens är i närheten av att vara den största guldhöna som Kina har slaktat på senare tid. Denna oönskade utmärkelse tillfaller Hongkong, vars självständighet och välstånd är i stor fara efter det att en drakonisk lag om nationell säkerhet införts av regeringen förra året.
Paranoia, översittarinstinkt och förakt för äganderätt är alla djupt inpräntade i KKP:s kollektiva psyke, vilket gör den kinesiska regeringen benägen att föra en självdestruktiv politik, oavsett om de får välmenande råd eller har tillgång till bevis för dess skadliga konsekvenser. Den överdrivna centraliseringen av makten under det auktoritära styret i dagens Kina har gjort det nästan omöjligt för de styrande att själva korrigera sina misstag.
För Kinas teknikentreprenörer bör Didis problem vara en rejäl tankeställare. Många tror kanske att de kan klara sig i en diktatur så länge de håller sig utanför politiken och fokuserar på att tjäna pengar. Men för att parafrasera Leon Trotskij, de är kanske inte själva intresserade av diktaturen, men diktaturen är mycket intresserad av dem.
Ett välkänt kinesiskt ordspråk stämmer väl in på KKP. Partiet fortsätter att ”såra nära och kära och glädja fienden” (qintong choukuai). Kinas teknikföretagschefer håller via den svåra vägen på att lära sig att de kan ha mer att frukta från sin egen regering än från USA:s tvärpolitiska sinofobi.
Minxin Pei är professor i statskunskap vid Claremont McKenna College och är non-resident senior fellow vid German Marshall Fund of the United States.
Copyright: Project Syndicate, 2021.
Läs även: Michael Spence: Kina och Väst måste konkurrera på ett mer konstruktivt sätt