Facebook noscript imageProfessor: Polisen fejkar och skönmålar – påminner om totalitära regimer
Fokus
Professor: Polisen fejkar och skönmålar – påminner om totalitära regimer
Polisforskaren Stefan Holgerssons kritik mot den svenska polisens sätt att mörklägga och skönmåla är hård. Foto: Privat/I99pema CC BY-SA 3.0
Polisforskaren Stefan Holgerssons kritik mot den svenska polisens sätt att mörklägga och skönmåla är hård. Foto: Privat/I99pema CC BY-SA 3.0

Polisen hyllade sitt eget kraftfulla ingripande. Det plockades upp av flera medier. Men allt visade sig vara påhittat av Polisens egen pressavdelning. Det är bara en i raden av alla exempel på hur Polisen antingen förskönar sin egen insats, eller försöker dölja all form av information som kan leda till kritik. Forskaren Stefan Holgersson ser ett växande demokratiproblem. ”Leder tankarna till totalitära regimer”, säger han.

Bulletin har tidigare rapporterat att en stor mängd polisanställda uppger att Polismyndigheten vidtar en lång rad åtgärder för att förhindra öppenhet. I stället fokuserar ledningen, i sitt kommunikationsarbete, på att mörklägga uppgifter som kan framställa Polismyndigheten i dålig dager, samt att skönmåla Polisens arbete för att framställa myndigheten i bättre dager.

Det framkommer i den nya rapporten ”Hur hanterar Polisen Journalister?”, skriven av polisforskaren Stefan Holgersson vid polishögskolan i Oslo och även verksam vid Linköpings universitet. Den är skriven tillsammans med journalisten och juristen Ossian Grahn. Studien är gjord inom ramen för Institutet för polisforskning, en ideell förening som syftar till att bedriva forskning och sprida kunskap om polisen.

Vittnar om stort obehag

– Tyvärr har enskilda poliser mycket att förlora på att göra motstånd. Många vittnar om vilket stort obehag det innebär att veta att den bild som framförs är tillrättalagd. Men det upplevs som att man får betala ett alldeles för högt pris för att träda fram och berätta, säger Stefan Holgersson.

Han menar att det inte går att lämna manöverutrymmet till myndigheten själv att åtgärda den bristande transparensen – ty inom myndigheten finns alltför starka krafter som vill bevara den rådande ordningen.

– Både samhället och kriminaliteten förändras i en rasande takt. Då behöver också polisens metoder förändras. Men på ledningsnivå finns det anställda som uppmuntrar till att parera för kritik, eftersom man därigenom själva slipper åtgärda problemen inom Polisen, säger han.

”Ligger till grund för hur människor röstar”

Men det är av yttersta vikt att övriga samhället blir upplyst om problemet om vi inte vill förlora vår position som en väl fungerande demokrati, menar han.

– Uppgifter från polisen ligger inte bara till grund för politiska beslut, de ligger också till grund för människors uppfattningar om tillståndet i landet, och den kunskap människor tar med sig till valurnorna då man går och röstar. Men nu har polisen tolkningsföreträde över olika fenomen i samhället. De levererar både statistiken samt bestämmer hur statistiken ska tolkas, säger Stefan Holgersson.

Bortsett från resultatet av era intervjuer med journalister och polisanställda kommunikatörer – har du några konkreta exempel på slutenheten och bristen på transparens?

– Ja, det finns gott om exempel. Det senaste är bara knappt två veckor gammalt, säger Stefan Holgersson.

Han hänvisar till en händelse som tidningen Bohusläningen rapporterade om i början av september. Tidningen skriver att polisen hyllade sin välkoordinerade och snabba insats som skulle ha lett fram till att en man greps misstänkt för bombhot mot Uddevalla tingsrätt. I själva verket kunde Bohusläningen berätta att polisens beskrivning av händelsen var direkt felaktig.

Fejkad insats

Tidningen skriver: ”Medan tingsrätten evakuerade sina lokaler förra torsdagen efter ett bombhot fanns ingen polisiär hjälp att tillgå. Polisen avfärdade redan i telefon hotet om de 300 bomber som, enligt hotet, skulle ha placerats i domstolens lokaler.”

Dessutom framkommer att polisens pressavdelning förmedlade en helt annan bild till media och allmänheten. Medier hängde på och hyllade lokalpolisens arbete.

Polisen beskrev händelsen, via sin egen hemsida, som att Polisen tog hotet på allvar och ”inledde en insats för att säkra platsen och gripa förövare”. Men tidningen skriver att någon större insats inte hade genomförts – knappt någon alls.

– Detta är bara ett av alla exempel på hur Polismyndigheten arbetar för att försköna sin egen verksamhet. Det finns ett flertal ytterligare fall som har rapporterats av bland andra tidningen Journalisten och radioprogrammet Medierna, säger Stefan Holgersson.

– Det är ett enormt demokratiskt problem att vi inte kan lita på att Polisens information är korrekt och liknar ett beteende som vi förknippar med totalitära stater, avslutar han.

Tipsa journalisten Henrik Sjögren: henrik@bulletin.nu.

Läs även: Tidigare polistoppens dom – myndigheten har havererat
Läs även: Polisen Fredrik Gårdare: Vi har ramlat över en kant
Läs även: Löfven skulle knäcka gängen – dödsskjutningarna ökade mest i Europa.

Läs även: Ulf Boströms kollega sköts till döds – nu rasar han mot polisledningen
Läs även: Springare: Vi behöver en ny polisutbildning

Läs även: Brinkemo: Vi behöver lyssna på poliser som Ulf Boström
Läs även: Dahlman: Mest snickesnack från regeringen om att knäcka gängen

Henrik Sjögren

Reporter.