Facebook noscript imageGotland: Vindkraftverk 500 meter från bostäder kan snart bli verklighet
Nyheter
Gotland: Vindkraftverk 500 meter från bostäder kan snart bli verklighet
Gotlänningar kan få vindkraftverk inpå knuten. Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT
Gotlänningar kan få vindkraftverk inpå knuten. Foto: Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg/TT

Om Region Gotland får som de vill kommer hänsynsavståndet mellan vindkraftverk och bostäder att sänkas till 800 meter. I vissa fall ska undantag kunna medges och avståndet minskas till 500 meter, enligt regionens nya översiktsplan.

Vindkraft står för huvudparten av elproduktionen på Gotland och runt hälften av öns elkonsumtion. Målet är en årsproduktion på 2,5 terrawattimmar el, vilket kräver nya vindkraftverk. Ett stort inslag i Region Gotlands senaste översiktsplan behandlar därför öns energiproduktion, i form av land- och havsbaserad vindkraft.

Översiktsplanen, som nu är ute på samråd, sträcker sig till 2040. Intressenter – invånare, företagare, föreningar och myndigheter – har till och med den 25 april på sig att inkomma med synpunkter.

”Vi vill gärna lyfta frågan om 800 meter till bostäder är mer lämpligt som generell riktlinje än det nuvarande hänsynsavståndet på 1 000 meter från befintliga och bygglovsgivna bostäder”, skriver regionen i den föreslagna översiktsplanen.

Gotland vindkraftverk plan
Vindkraftsplan för Gotland. Foto: Region Gotland

I vissa fall kan även avvikelser från hänsynsavståndet, ner till 500 meter, godtas, tillägger regionen.

Avseende havsbaserad vindkraft bör vindkraftverken lokaliseras minst tio kilometer från land och koncentreras till ett begränsat antal platser med kapacitet att rymma ett större antal vindkraftverk, enligt översiktsplanen.

Läs även: Fastighetspriser rasar när höga vindkraftverk byggs i närheten

Inga vindkraftverk runt Visby och Försvarets väderstation

I och med Gotlands strategiska läge har Försvarets riksintressen beaktats i översiktsplanen. Etableringar av vindkraftverk runt Visby blir i praktiken omöjligt på grund av Försvarets mycket restriktiva hållning till uppförandet av höga objekt, eftersom ”tillkommande flyghinder bedöms medföra påtaglig skada på tillhörande riksintresse”.

Vindkraftverk inom fem kilometer runt väderradarstationen Ase förblir som tidigare förbjudna.

Vid byggandet av nya vindkraftverk, höjs nu intervallet som kräver samråd med Försvaret till 5–50 kilometer runt väderradaranläggningen. Det tidigare intervallet låg på 5–20 kilometer.

Läs även: Regeringens plan: Stora vindkraftsparker till havs ska lösa elbristen i södra Sverige

Gotska Sandön, Fårö besparas

Nationalparken Gotska Sandön och Bästeträsk, Natura-2000 områden och områden med ”allmänt höga natur- och kulturvärden samt höga värden för friluftslivet och turismen, samt med beaktande av det gotländska helhetsvärdet” anses inte vara lämpliga för vindbruk. Fårö, Östergarn, Storsudret och områden utmed Gotlands kust anses därmed olämpliga för vindkraftetableringar.

Regionen kommer att granska de synpunkter som lämnats in av intressenter under samrådet från och med nästa vecka. Därefter kommer ett justerat förslag att ställas inför regionfullmäktige. De förväntas då klubba igenom översiktsplanen, som då träder i kraft.

Läs även: Kommunerna stoppar nära 8 av 10 planerade vindkraftverk

Dorothée Enskog